skip to content
 

  logo Samen VerderWetenschappelijk onderzoek

Roessingh Research and Development zoekt deelnemers voor een innovatieve behandeling na een beroerte - geplaatst op 5 maart 2013

 
Onderzoekers van RRD zoeken deelnemers om de gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit te testen van een nieuwe behandeling, waarin robots worden ingezet om mensen te helpen revalideren na een beroerte. Dit onderzoek gebeurt in de thuissituatie waar de arm- en handfunctie worden onderzocht en vergeleken met gebruikelijke arm- en handoefeningen. 
 
Het projectteam van RRD heeft ‘robots’ ontwikkeld die het herhaaldelijk oefenen van arm- en handbewegingen na een beroerte vergemakkelijken. Vooral hand- en polsoefeningen hebben de potentie om een grote bijdrage te leveren aan het zelfstandig leven van mensen die een beroerte hebben gehad. De apparaten zijn eenvoudig en leuk in het gebruik en worden gekoppeld aan motiverende computerspelletjes die speciaal voor de revalidatie zijn ontworpen. 
De onderzoekers verbinden de robot via internet met een therapeut dit gaat via een beveiligde toegang. De therapeut kan op afstand het oefenprogramma aanpassen en de voortgang van de cliënt volgen. Op deze manier kan de cliënt het oefenen van arm- en handbewegingen thuis voortzetten, zonder dat een therapeut te allen tijde persoonlijk ter plaatse hoeft te zijn. Deze nieuwe manier van trainen wordt vergeleken met een training waarbij patiënten thuis gebruikelijke arm- en handoefeningen doen.
 
Oproep
Voor dit onderzoek zoekt RRD mensen die tussen februari 2012 en december 2012 een beroerte hebben gehad, en nog steeds moeite hebben om hun arm en hand te bewegen. Daarnaast dient er een internetverbinding in de thuissituatie aanwezig te zijn. Het onderzoek bestaat uit twee delen: trainen en meten. Deelnemers zullen gedurende zes weken thuis de arm en hand trainen. Daarnaast worden er op drie momenten metingen verricht waarbij veranderingen in arm- handfunctie en gebruikerservaring in kaart worden gebracht. Deze metingen vinden eenmaal plaats vlak voor de training, en tweemaal na de training. Deelnemers dienen woonachtig te zijn in Twente of de Achterhoek.
 
Voor meer informatie over deelname aan dit onderzoek kunt u contact opnemen met: mevrouw S.M. Nijenhuis, bewegingswetenschapper bij Roessingh Research & Development te Enschede, 053 487 57 66 of vias(dot)nijenhuis(at)rrd(dot)nl.
 
Over SCRIPT
Onderzoekers van RRD en de Universiteit Twente zijn samen met experts op het gebied van revalidatierobots in Nederland, Engeland, Duitsland en Italië een drie jaar durend project gestart genaamd SCRIPT: “Supervised Care and Rehabilitation Involving Personal Tele-Robotics. Meer informatie over het project is te vinden op: https://www.scriptproject.eu
 
Over Roessingh Research and Development
Roessingh Research and Development is een groot wetenschappelijk onderzoeksinstituut, gericht op revalidatietechnologie en telemedicine. RRD werkt nauw samen met Roessingh, centrum voor revalidatie en de Universiteit Twente, maar ook met internationale partners.