skip to content
 

  logo Samen VerderWat is een TIA?

Een TIA wordt een tijdelijke of voorbijgaande beroerte genoemd. Als de verschijnselen van een CVA kort aanhouden, is er sprake van een TIA (Transient Ischemic Attack). De verschijnselen duren veelal niet langer dan 30 minuten maar maximaal 24 uur. De verschijnselen zijn als bij een CVA, verward praten, tinteling of verlammingsverschijnselen aan één kant van het lichaam, problemen met het zien, duizeligheid, etc. Dat een TIA voorbijgaand of tijdelijk is wil nog niet zeggen dat dit geen gevolgen kan hebben. Eén op de drie mensen die een TIA heeft gehad krijgen binnen een jaar een CVA.

Wordt een TIA vermoed dan dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met uw arts. Een TIA is te behandelen en daarmee kan een CVA voorkomen worden. Een TIA is dus een tijdelijke storing in de hersenen doordat er even te weinig bloed is in een deel van de hersenen. De oorzaken van een TIA zijn vergelijkbaar met die van een beroerte. Meestal ontstaat een TIA doordat bloedpropjes met vetachtig materiaal en kalk uit de wand van bloedvaten loslaten. De propjes lopen uiteindelijk vast in de kleine bloedvaten van de hersenen. Daardoor wordt een bloedvat afgesloten en krijgen de hersenen tijdelijk te weinig zuurstof.

Ook samengeklonterde bloedplaatjes of bloedstolsels kunnen een TIA veroorzaken. Mensen met een hoge bloeddruk, aderverkalking, een hartziekte of suikerziekte hebben meer kansom een TIA te krijgen. TIA's kunnen zich herhalen en zoals gezegd een op de drie mensen krijgt binnen een jaar een CVA.

Wat is een CVA?.
De gevolgen van een CVA.
Voorkom en Herken een CVA.
Wetenschappelijk onderzoek. 

Voor meer informatie verwijzen wij u naar deze pagina (Boeken, letuur, etc.).