skip to content




 

  logo Samen VerderVoorkom en Herken een CVA 

Hoe kan men een CVA voorkomen?

Van alle levensbedreigende aandoeningen is het krijgen van een CVA het eenvoudigst te voorkomen. Met wat veranderingen in de stijl van leven kan al heel wat bereikt worden. De vier belangrijkste regels zijn voor de meeste onder ons eenvoudig uit te voeren. Leef gezond is de basisregel voor het voorkomen van veel ziektes.

Een goed eetpatroon is essentieel. Gevarieerd eten, veel groenten en fruit, voldoende volkoren en minder vet en zout. En een paar pondjes minder moet kunnen. Met overgewicht heeft u twee keer meer kans op een CVA.

Niet roken. Ook met roken verdubbelt u het risico. Roken bevordert klontvorming en tast de bloedvaten aan. De huisarts kan helpen met stoppen en uw zorgverzekering vergoedt de kosten ervoor. Ook een matig gebruik van alcohol wordt geadviseerd.

Onvoldoende lichaamsbeweging verhoogt het risico op het krijgen van een CVA. Bewegen is in de huidige maatschappij voor uw lichaam even belangrijk als bijvoorbeeld ademhalen. Het verschil is dat ademhalen vanzelf gaat en om te bewegen zal men iets moeten doen. Neem het op als vast onderdeel van het dagelijks leven. Pak eens een keer meer de fiets, maak een extra wandeling of neem van tijd tot tijd de trap in plaats van de lift. Geadviseerd wordt om tenminste 30 minuten per dag te fietsen of te lopen.

Wat kan men er verder aan doen? Een jaarlijkse controle van de risicofactoren door uw huisarts is uitermate belangrijk. Laat daarom minstens éénmaal per jaar uw bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en hart controleren. Laat dit meerdere keren per jaar doen als men last heeft van hoge bloeddruk, hartproblemen zoals boezemfibrilleren, diabetes, hoog cholesterol gehalte of overgewicht of men hiervan in het verleden last heeft gehad. Als er in de familie hoge bloeddruk, diabetes of hartproblemen vaak voorkomen bespreek dit met uw arts.

Wees allert indien u een TIA heeft gehad of vermoed. Ga naar uw arts voor controle want een behandeling is mogelijk om een CVA te voorkomen.

Hoe herkent men een CVA?

Een CVA kan iedereen overkomen, zowel jong als oud. De belangrijkste sympthonen zijn:

- Verlamming van linker- of rechterzijde, met name van arm en been.
- Verward praten (lijkt of iemand dronken is).
- Scheefhangende mond.
- Hoofdpijn en last van duizeligheid.

Het is niet altijd zo dat alle symphonen aanwezig zijn, het kan zijn dat 'slechts' een van de sympthonen voorkomt.

Als men een CVA vaststelt of vermoedt dient men onmiddellijk 112 te bellen. Als een getroffene binnen 4 1/2 uur in een ziekenhuis met een gespecialiseerde afdeling (stroke-Unit) geholpen wordt is de kans op minder zichtbare en onzichtbare gevolgen groter. 

Wat is een CVA?.
De gevolgen van een CVA.
Wat is een TIA?
Wetenschappelijk onderzoek. 

Voor meer informatie verwijzen wij u naar deze pagina (Boeken, letuur, etc.).