skip to content




 

logo Samen VerderOproepen
GEZOCHT: Partners CVA

In het najaar start een onderzoek over zelfmanagement na een beroerte, vanuit het perspectief van de partner. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeksgroep van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het UMC St. Radboud. Na eerder al gesproken te hebben met CVA getroffenen, willen wij nu graag de mening en ervaring van de partners van CVA getroffenen over 'zelfmanagement na een beroerte' in kaart brengen? Hierbij wordt ingegaan op het zelfmanagement van de mensen die een beroerte hebben gehad, maar ook het zelfmanagement van de partner. Tevens vragen wij ons af welke begeleiding gewenst is tijdens de revalidatie en thuiskomst na een beroerte? Bent u partner van iemand die is getroffen door een beroerte, en wilt u uw ervaring en mening over zelfmanagement na een beroerte delen, dan bent u van harte uitgenodigd voor deelname aan dit onderzoek.

Deelname betekent dat u mee doet aan een éénmalig groepsinterview. Er worden per gesprek 6-8 mensen uitgenodigd, en het groepsinterview zal ca. anderhalf uur zal duren. Bij deelname worden de reiskosten vergoed.

Voor aanmelding of vragen kunt u contact opnemen met: onderzoek-zelfmanagement(at)live(dot)nl of bellen naar 06 52414130

 



OPROEP: PROEFPERSONEN GEZOCHT geplaatst op 24 juli 2013
 

De afdeling Revalidatie van het UMC St. Radboud in Nijmegen zoekt proefpersonen voor een onderzoek naar de balans en vallen.

Onderzoek

De kans om te vallen neemt toe wanneer iemand ouder wordt. Een val kan ernstige complicaties, bijvoorbeeld een gebroken heup of andere botbreuken, tot gevolg hebben. Een beperking in de balanshandhaving is de belangrijkste risicofactor voor vallen. Mensen met een aandoening van het zenuwstelsel, waarbij de balanshandhaving is aangedaan, hebben eveneens een verhoogd risico om te vallen. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn een beroerte (CVA) en de ziekte van Parkinson.  

Als we beter zouden begrijpen hoe de balanshandhaving werkt kan de diagnostiek en therapie rondom vallen en het voorkomen daarvan nog verder worden verbeterd. Bij therapie kan bijvoorbeeld gedacht worden aan oefenprogramma’s om het evenwicht te trainen. Een balansonderzoek is van belang om vast te stellen of iemand een verhoogd risico heeft om te vallen en dus therapie nodig heeft. Echter, de balanstesten die op dit moment gebruikt worden kunnen niet goed voorspellen of iemand al dan niet een verhoogd valrisico heeft. Met de nieuwe ‘Radboud Valsimulator’ kunnen omstandigheden waarbij vallen in het dagelijks leven optreden worden nagebootst. Door te kijken hoe u hierop reageert kunnen we nog beter begrijpen hoe de handhaving van de balans werkt. Ook verwachten we veel beter te kunnen voorspellen of iemand een verhoogd valrisico heeft.  

Wie kan meedoen?

Voor het onderzoek zijn we op zoek naar mensen die een beroerte (CVA) hebben gehad  en naar gezonde deelnemers.

 

Wat houdt meedoen in?

Voor het onderzoek komt u tweemaal naar de afdeling. De intake bestaat uit een lichamelijk onderzoek en een oefensessie op de valsimulator. Bij de balanstest staat u op een platform wat in verschillende richtingen kan bewegen en wordt de activiteit in de spieren gemeten. Ook worden de bewegingen van het lichaam vastgelegd.

Na de meting wordt u een jaar lang gevolgd. Gedurende deze periode wordt bijgehouden hoe vaak u valt en hoe bang u bent om te vallen. Dit wordt gedaan dmv vragenlijsten. Uw activiteitenniveau wordt vier keer een week lang gemeten met kastjes die op het lichaam worden bevestigd.


Duur

De intake duurt 3 uur en de balanstest duurt 3-4 uur. De duur van het totale onderzoek is een jaar.

 

Vergoeding

Eventuele reiskosten worden vergoed.

 

Geïnteresseerd

Wilt u vrijblijvend meer informatie over dit onderzoek, of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met:

Digna de Kam (024-)3668425



OPROEP: RIJBEWIJSKEURING geplaatst op 25 april 2013

Het VARA-consumentenprogramma Kassa wil binnenkort aandacht besteden aan de verschillen in tarieven van rijbewijskeuringen. Heeft u onlangs een medische keuring ondergaan voor het rijbewijs? Liep u tegen hoge kosten aan? Of wist u juist kosten te besparen door rond te kijken voor de ‘voordeligste’ specialist? Mail uw ervaringen dan, voorzien van naam en telefoonnummer, naar
jan(dot)salden(at)vara(dot)nl  

 



Oproep CG raad -
geplaatst op 9 april 2014

CG-Raad vraagt uw medewerking aan onderzoek van de NS  

De CG-Raad en NS hebben een onderzoek opgezet naar de huidige problemen van treinreizigers met een handicap of chronische ziekte. Het onderzoek komt voort uit een project van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) dat zich richt op de verbetering van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. De CG-Raad en NS nemen deel aan dit project en zoeken in gezamenlijkheid met andere partners, zoals ministeries, overheden en vervoerders naar oplossingen voor de knelpunten in het openbaar vervoer. Hierbij wordt naar de hele reis gekeken.

Oproep

Kunt u uw leden oproepen aan het onderzoek deel te nemen? We verwachten namelijk dat het onderzoek veel belangrijke informatie oplevert voor zowel de CG-Raad als de NS. U kunt de oproep doorsturen aan uw leden of plaatsen op uw website.

Doel onderzoek

De CG-Raad en NS willen weten in hoeverre mensen met een beperking gebruikmaken van de trein, hoe zij de dienstverlening van de NS ervaren, welke hindernissen zij ondervinden en op welke punten het gewoon goed gaat. De NS heeft de vragen in overleg met de CG-Raad opgesteld.

Onderzoek

Het invullen van de digitale vragenlijst neemt ongeveer 15 minuten in beslag en kan tot 16 april aanstaande plaatsvinden. Deelname is anoniem.

De digitale vragenlijst:  Klik hier


Roessingh Research and Development zoekt deelnemers voor een innovatieve behandeling na een beroerte -
geplaatst op 5 maart
 
Onderzoekers van RRD zoeken deelnemers om de gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit te testen van een nieuwe behandeling, waarin robots worden ingezet om mensen te helpen revalideren na een beroerte. Dit onderzoek gebeurt in de thuissituatie waar de arm- en handfunctie worden onderzocht en vergeleken met gebruikelijke arm- en handoefeningen. 
 
Het projectteam van RRD heeft ‘robots’ ontwikkeld die het herhaaldelijk oefenen van arm- en handbewegingen na een beroerte vergemakkelijken. Vooral hand- en polsoefeningen hebben de potentie om een grote bijdrage te leveren aan het zelfstandig leven van mensen die een beroerte hebben gehad. De apparaten zijn eenvoudig en leuk in het gebruik en worden gekoppeld aan motiverende computerspelletjes die speciaal voor de revalidatie zijn ontworpen. 
De onderzoekers verbinden de robot via internet met een therapeut dit gaat via een beveiligde toegang. De therapeut kan op afstand het oefenprogramma aanpassen en de voortgang van de cliënt volgen. Op deze manier kan de cliënt het oefenen van arm- en handbewegingen thuis voortzetten, zonder dat een therapeut te allen tijde persoonlijk ter plaatse hoeft te zijn. Deze nieuwe manier van trainen wordt vergeleken met een training waarbij patiënten thuis gebruikelijke arm- en handoefeningen doen.
 
Oproep
Voor dit onderzoek zoekt RRD mensen die tussen februari 2012 en december 2012 een beroerte hebben gehad, en nog steeds moeite hebben om hun arm en hand te bewegen. Daarnaast dient er een internetverbinding in de thuissituatie aanwezig te zijn. Het onderzoek bestaat uit twee delen: trainen en meten. Deelnemers zullen gedurende zes weken thuis de arm en hand trainen. Daarnaast worden er op drie momenten metingen verricht waarbij veranderingen in arm- handfunctie en gebruikerservaring in kaart worden gebracht. Deze metingen vinden eenmaal plaats vlak voor de training, en tweemaal na de training. Deelnemers dienen woonachtig te zijn in Twente of de Achterhoek.
 
Voor meer informatie over deelname aan dit onderzoek kunt u contact opnemen met: mevrouw S.M. Nijenhuis, bewegingswetenschapper bij Roessingh Research & Development te Enschede, 053 487 57 66 of via s(dot)nijenhuis(at)rrd(dot)nl.
 
Over SCRIPT
Onderzoekers van RRD en de Universiteit Twente zijn samen met experts op het gebied van revalidatierobots in Nederland, Engeland, Duitsland en Italië een drie jaar durend project gestart genaamd SCRIPT: “Supervised Care and Rehabilitation Involving Personal Tele-Robotics. Meer informatie over het project is te vinden op: https://www.scriptproject.eu
 
Over Roessingh Research and Development
Roessingh Research and Development is een groot wetenschappelijk onderzoeksinstituut, gericht op revalidatietechnologie en telemedicine. RRD werkt nauw samen met Roessingh, centrum voor revalidatie en de Universiteit Twente, maar ook met internationale partners.
Meer informatie: www.rrd.nl
 


OPROEP geplaatst op 3 maart 2013
Iemand voor een interview gezocht.


We zijn op zoek naar een mevrouw die een beroerte kreeg (door een bloedprop in de hersenen). Ze moet haar symptomen (de klassieke) kunnen beschrijven. Deze mevrouw is vervolgens op tijd (binnen 4,5 uur) in het ziekenhuis beland, waar ze met t-Pa werd behandeld. Daarmee is blijvende schade (grotendeels) voorkomen. De ervaring van deze mevrouw illustreert in ons verhaal de noodzaak van snel handelen en de mogelijkheid om zo zonder al te veel gezondheidsschade de beroerte overleven. 

Bovenstaand verzoek kreeg ik van iemand van een bekend tijdschrift. Het betreft een interview. Er is zeker iemand die aan het profiel voldoet.

Reacties graag via de
contactpagina


 
 
OPROEP: februari 2013
Kinderen gezocht voor nieuw jeugdprogramma Villa Achterwerk


Jong geleerd, oud gedaan Voor een nieuw jeugdprogramma voor Villa Achterwerk van de VPRO zijn wij (Eefje Blankevoort en Sanne Rovers) op zoek naar leuke, stoere, grappige en dwarse kinderen (8-12 jaar) die hun vader, moeder, opa of oma iets willen leren dat zij nog niet kunnen. Denk verder bijvoorbeeld aan: zwemmen, sporten, fietsen, etc. Ook willen wij graag een aflevering maken over een (groot)ouder die opnieuw moet leren lopen of praten door bijvoorbeeld een CVA.

In 'Jong geleerd, oud gedaan' volgen we dan het kind die het oudere familielid steunt bij het leren. Wij zijn op zoek naar kinderen (en volwassenen) die hun verhaal willen vertellen en de uitdaging willen aangaan om hun (groot) ouder (in samenspraak met de revalidatiearts) op een originele wijze mee te helpen met de revalidatie. Ken je een kind wiens vader, moeder, opa of oma opnieuw moet leren lopen? (ook andere ideeën die hierbij aansluiten zijn ook welkom). En wil dat kind daar graag verandering inbrengen? We zijn op zoek naar kinderen die goed kunnen verwoorden waarom ze hun familielid iets willen leren, die het leuk vinden om samen met hun familielid gefilmd te worden en zelf te filmen.

Het zou uiteindelijk gaan om twee tot drie filmmomenten in maart, waar we binnen een periode van een aantal weken het leerproces volgen. Ben je of ken je iemand, mail dan zo snel mogelijk naar: sanne(at)roversfilm(dot)nl of bel: 06-2481 3741